Architect aan het woord | Republica als statement in Noord

Toen Eric Thijssen het team van Marc Koehler Architects in 2017 versterkte als architect, viel hij met zijn neus in de boter. Samen met het team mocht hij aan de slag met het project Republica. Dat komt even goed uit met zijn liefde voor publieke gebouwen. “Ik kan niet anders zeggen dan dat Republica toch wel mijn kindje is.” We gaan in hierover in gesprek met de architect.

 
Republica als statement in Noord

“Republica is mijn eerste en langst lopende project bij Marc Koehler Architects”, vertelt Eric Thijssen. Hiervoor heeft Eric al meer dan twintig jaar ervaring opgedaan met andere bekende projecten. Zo is hij medeverantwoordelijk voor het ontwerp van publieke gebouwen als het Stadhuis in Deventer, het Conservatorium in Amsterdam en het Eemhuis in Amersfoort.

Republica voor het publiek

Naarmate zijn ervaring met publieke gebouwen groeide, groeide de passie en liefde hiervoor mee. Dat zorgde voor de perfecte match tussen de architect en Republica, want dit project gaat over meer dan alleen wonen. “In Republica wordt straks gewoond, gewerkt en gerecreëerd”, vertelt Eric. “Het wordt als het ware een omgeving binnen Amsterdam-Noord. Je drinkt hier straks een koffie met je vrienden, mensen verblijven in het hotel, bewoners maken gebruik van het publieke plein en mensen komen er om te werken. Het krijgt een publieke functie in de buurt.”

Volgens Eric is het belangrijk dat publieke elementen op de begane grond te vinden zijn, zoals het café en het hotel. Deze plekken en het plein met banken en bomen zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor niet-bewoners van Republica. Eric vertelt: “Transparant en openheid zijn hoofdzaken bij het ontwerp van deze ruimtes. Om die reden zijn het hotel en het café met elkaar verbonden. Iedereen mag zich hier vrij voelen en mag zich vrij bewegen.”

Eric Thijssen

Op een sokkel gezet

Op de vraag waar Eric zijn inspiratie vandaan haalt, moet hij even goed nadenken. “Ik haal voor mijn ontwerpen geen inspiratie uit een paar dingen. Mijn hoofd zit bijna altijd al vol met honderdduizenden beelden voor ideeën. In het geval van Republica zag ik een mix van materialen uit het verleden voor me. In het ontwerp zie je invloeden terug van het vroegere Buiksloterham, waar begin 20ste eeuw industriële fabrieken stonden.”

Eén van de vele unieke elementen van Republica is dat het verhoogt ligt. Dat lees je goed: het stadstaatje ligt wel een meter boven de grond. “De verhoging is een sokkel van natuursteen en geeft het gebied een eigen karakter”, vertelt Eric. “De sokkel dient als een achtergrond voor de gebouwen die bestaan uit verschillende kleuren en materialen. Het maakt er een geheel van. Zie het als een boeket met verschillende bloemen die toch zo goed bij elkaar passen. Het sluit op elkaar aan en dat niet alleen; de gebouwen versterken elkaar.”

 

Een combinatie van verschillende gebouwen

“Elk gebouw is heel verschillend in ontwerp en gebruik van materialen”, vertelt Eric. “Small Girl, de plek waar de kantoorruimte en de horeca komt, wordt gebouwd van hergebruikte bakstenen. Het hout van het Hotel is hout met lage milieubelasting. The Joker, waar commerciële ruimtes komen, ga je straks herkennen aan het cortenstaal. Bij het uitzoeken van de materialen is er nauwkeurig rekening gehouden met de duurzaamheid ervan.”

Eric vertelt dat er goed nagedacht is over de positie van de gebouwen ten opzichte van elkaar. “Zo is er bijvoorbeeld rekening gehouden met de privacy”, vertelt Eric. “Skinny Lady keert zich af van Fat Lady en zo kijk je niet direct bij elkaar naar binnen. Maar de gebouwen staan ook zo opgesteld dat ze baden in het daglicht. Fat Lady geniet van de avondzon en Skinny Lad kijkt over Fat Lady heen en pakt zo ook genoeg vitamine D mee.”

Meer dan wonen

In het ontwerp van Republica heeft Eric ook stil gestaan bij hoe hij kan zorgen van de well being van de mensen. “Dat vind ik heel belangrijk. Een gebouw moet niet alleen functioneren als plek waar je slaapt of werkt. Het moet continu prettig aanvoelen. Mensen moeten geprikkeld worden door het daglicht. Je moet de seizoenen kunnen zien en je hiermee kunnen identificeren.”

Wanneer Republica voor hem als architect geslaagd is? “Als het eindresultaat goed is natuurlijk”, vertelt Eric lachend. “Als bewoners en gebruikers het tot leven brengen en als mensen het gebied omarmen, dan is Republica voor mij geslaagd. Ik hoop dat mensen op de fiets stappen om er wat te gaan drinken of met hun kind daar gaan zitten om te spelen. Het wordt een statement in Noord.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Republica door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. En volg je ons al op social media?

Jarno Aafjes